Violer ger trädgårdsfärg på vintern. De är också väldigt bra i krukor på altanen eller balkongen, är tåliga och kravlösa. Du kan helt enkelt lägga dem i krukjorden eller lite kärnad jord i trädgården.
Planterar du violerna på hösten kommer du att njuta av dem från och med då och hela vintern. När det fryser ligger plantorna platt. Det kan se ut som om de är trasiga, men det här är ett utseende. Så fort temperaturen stiger över noll rätar de upp sig igen. Om nattfrosten inte kommer kommer de att börja blomma igen.

Tips: Lägg violerna på en plats där du kan se dem hemifrån. Eftersom du förmodligen spenderar mindre tid ute på hösten och vintern kommer du att ha det roligast på det sättet.

Om du tar väl hand om dina penséer kan du njuta av dessa växter i månader. Det enda villkoret är att de inte är för torra och att de förbrukade fröknopparna tas bort regelbundet. Om du inte gör det är chansen stor att växten slutar blomma. En växt blommar för att sätta frö och på så sätt föröka sig. Om plantan inte får möjlighet att sätta frö kommer den att blomma längre.

violer-vinter-vård-lepona

På vintern kan det ibland vara torrt länge. Därför är det klokt att ge dem lite vatten när temperaturen är över noll. I smala planteringskärl är penséerna mer benägna att frysa. Om du väljer stora runda eller fyrkantiga containrar är risken mycket mindre. Om du placerar planteringskärlen nära en vägg eller staket är de bättre skyddade mot kylan. I den öppna marken tål viol ofta kylan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *